ژنراتور گازی چیست؟

مقدمه:

ژنراتور گازی دارای بخش های مختلفی است که هر قسمت از آن یک وظیفه به عهده دارد و نقش خاصی را ایفا می‌کند. موتور یکی از اجزای اصلی ژنراتور های گازی محسوب می شود که یک سوخت را به انرژی مکانیکی تبدیل کرده و وجود آن در سیستم ژنراتور ضروری می‌باشد. ورودی موتور ژنراتور های گازی اصولاً گاز سی ان جی یا ال پی جی است.

توضیحی کلی در مورد ژنراتور گازی:

ژنراتور ها از جمله وسایلی هستند که در صنایع مختلف بسیار مورد استفاده قرار می گیرند و امروزه ژنراتور های گازی یا ژنراتور های دیزلی کاربرد های ویژه ای دارند. به طور کلی می توان گفت که ژنراتور های گازی یا گاز سوز تولید برق را انجام می دهند و ترکیب آن ها از یک ژنراتور و موتور گازی تشکیل شده است. ژنراتور گازی دارای بخش های مختلفی است که هر قسمت از آن یک وظیفه به عهده دارد و نقش خاصی را ایفا می‌کند. موتور یکی از اجزای اصلی ژنراتور های گازی محسوب می شود که یک سوخت را به انرژی مکانیکی تبدیل کرده و وجود آن در سیستم ژنراتور ضروری می‌باشد. ورودی موتور ژنراتور های گازی اصولا گاز سی ان جی یا گاز ال پی جی است. در سیلندر های موتور احتراق هایی ایجاد می شود که در نتیجه انرژی مکانیکی تولید شده و شفت موتور شروع به چرخیدن می کند. پس از آن شفت به ژنراتور متصل و برق تولید می شود. هر کدام از این قطعات و تجهیزات وظیفه خاصی بر عهده دارند و اختلال در هر کدام از آن ها می تواند در ساختار کلی ژنراتور های گازی مشکلاتی ایجاد کند. هر کدام از ژنراتور های دیزلی یا گازی ساختار های خاص و ویژه‌ای دارند که از تجهیزات اصلی تشکیل شده اند. هر کدام از این تجهیزات می توانند کار عمده ای در ساختار ژنراتور انجام دهند. نقاط مشترکی در بسیاری از ژنراتور ها وجود دارد. از جمله می توان به این مورد اشاره کرد که تمامی ژنراتور ها دارای یک باتری بوده و از این باتری برای تامین برق استفاده می کنند. تامین برق برای کنترل پنل و استارت ژنراتور انجام می شود. همانطور که گفته شد این نوع از ژنراتور ها از اجزای مختلفی تشکیل شده اند و هر قطعه باید برای کارایی و عملکرد بهتر باید کاملا سالم و بدون نقص باشد که هر کدام به صورت کامل در پاراگراف های بعدی شرح داده می شوند.

اجزای اصلی ژنراتور گازی:

همانطور که در پاراگراف قبلی اشاره شد ژنراتور های گازی از اجزای بسیاری تشکیل شده است و این اجزا هر کدام نقش مهمی در این سیستم بر عهده دارند. در مورد این اجزا در زیر به صورت کامل شرح داده می شود. نکته ای که باید به آن اشاره کنیم این است که در مباحث فنی به ژنراتور، آلترناتور می گویند، که به طور خلاصه می توان گفت وظیفه آن تبدیل انرژی مکانیکی به انرژی الکتریکی است. در زیر توضیحاتی در مورد اجزای یک ژنراتور داده می شود که به صورت کلی و جامع به نقش های آن ها نیز اشاره می شود.

  • از مهمترین اجزای اصلی یک ژنراتور گازی می توان به موتور آن اشاره کرد که تقریبا مهمترین قسمت آلترناتور است. از اجزای اصلی موتور می توان به فیلتر روغن، مخزن روغن، فیلتر هوا، شیر برق گازی، اگزوز، شمع و … اشاره کرد که هر کدام از این اجزا نقش مهمی در ساختار موتور ایفا می کنند.
  • روتور یکی دیگر از اجزای اصلی ژنراتور محسوب می شود که یک قطعه چرخشی و حرکتی است که در سیستم الکترومغناطیسی وجود دارد و این سیستم الکترومغناطیسی همان آلترناتور است.
  • قطعه ای دیگر که در آلترناتور کاربرد دارد استاتور است که این قطعه انرژی خود را از میدان مغناطیسی می گیرد و این انرژی از چرخش روتور حاصل می شود و در نتیجه این چرخش و گرفتن انرژی مغناطیسی، انرژی الکتریکی حاصل می شود.
  • مورد دیگر که از بخش های ثابت ژنراتور محسوب می شود، سیم پیچ ثابت است.
  • یکی دیگر از اجزای اصلی آلترناتور کارت AVR است که به معنی تنظیم ولتاژ خودکار می باشد. این تنظیم خودکار در پایانه خروجی برق است که با توجه به میزان جریان تنظیم می شود.
  • رگولاتور یکی دیگر از اجزایی است که برای تامین گاز ژنراتور مورد نیاز است. رگولاتور ها را در ورودی گاز ژنراتور قرار می دهند که فشار گاز را تا حد مناسبی کاهش می دهد.
  • گاورنر کنترل سوخت از جمله اجزایی است که در ژنراتور گازی مورد استفاده قرار می گیرد و سوخت ورودی به ژنراتور را کنترل می کند. گاورنر به شبکه سراسری متصل نمی باشد و در این زمان می تواند دور ثابتی داشته باشد.
  • فیلتر هوا در آلترناتور مورد استفاده قرار می گیرد و هوای تمیز را به منظور ترکیب با سوخت فراهم می کند. این فیلتر پس از اینکه سوخت وروردی کنترل می شود برای احتراق هوای موجود را تصفیه می کند.

هر کدام از این اجزا نقش های مهمی در ژنراتور گازی ایفا می کنند و اختلال در هر کدام از این بخش ها سبب می شود که در ساختار کلی موتور و ژنراتور مشکل ایجاد شود.

مزایای ژنراتور های گازی:

ژنراتور گازی دارای مزایایی است که استفاده از آن به منظور تامین برق توصیه می شود. البته در مقایسه با دیگر ژنراتور ها مانند ژنراتور های دیزلی نیز این آلترناتور مزایای بیشتری دارد. در قسمت زیر در این مورد توضیحاتی ارائه می شود.

  • یکی از مواردی که بسیار در ژنراتور های دیزلی مسئله ساز است و برای آن چاره هایی اندیشیده شده است، اینکه ژنراتور های دیزلی آلودگی صوتی بسیاری دارند که این آلودگی در محدوده خطر آفرین برای سلامتی انسان وجود دارد. ژنراتور های گازی به نسبت آلودگی صوتی کمتری دارند و این موضوع در مقابل ژنراتور های دیزلی بسیار ناچیز است.
  • دیزل ژنراتور، گاز های گلخانه ای بسیاری تولید می کند و این مورد در ژنراتور های گازی بسیار کم است و به نسبت نوع دیزلی تقریبا تا 90 درصد کمتر است.
  • در ژنراتور های گازی قسمت هایی که سوخت رسانی می شوند کمتر گرفتگی دارند، زیرا سوخت این ژنراتور ها مایع است و سوخت ژنراتور های گازی همانطور که از نام آن ها پیدا است LPG و CNG می باشد.
  • یکی دیگر از مواردی که از تفاوت های این دو نوع ژنراتور می باشد این است که دسترسی به سوخت های ژنراتور های گازی بسیار راحت تر است.
  • البته باید گفت قیمت ژنراتور های گازی به نسبت از ژنراتور های دیزلی بسیار کمتر است و این موضوع بستگی به توانایی مالی شما دارد که بخواهید متناسب با موقعیت یک نوع ژنراتور را انتخاب کنید.